Частните съдебни изпълнители създават Европейско училище за принудително изпълнение

Драгомир Йорданов ще ръководи училището, което ще бъде финансирано от камарата.

Камарата на частните съдебни изпълнители учреди Европейско училище за принудително изпълнение, което ще се грижи за по-добрата подготовка на съдебните изпълнители, но и синдици, адвокати, представители на бизнеса. Училището ще е отворено и за всеки, който иска да научи повече по дадена тема, свързана с принудителното изпълнение.

За създаването му съобщиха от ръководството на камарата. Оттам обясниха, че учредяването на подобна институция се налага заради бързо променящото се законодателство, все по-големите случаи на трансгранично изпълнение, както и липсата на предварително обучение за новопостъпващите частни съдебни изпълнители, за разлика от подготовката, която получават съдиите и прокурорите.

"Колегите са преминали през тежък изпит, но има някои неща, които се научават само в процеса на работа. А надали някой иска да се учи на гърба на взискателите и длъжниците", заяви Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Директор на училището е бившият шеф на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов. Той цитира доклад на Европейската комисия за съдебното обучение от 2015 г., в който е посочено, че само в 14 страни от Европейския съюз има организирано обучение за съдебните изпълнители. За сравнение - във всички държави членки има подготовка на съдиите, в почти всички - на прокурорите.

Училището ще се финансира от Камарата, както и от таксите на представителите на други професии, които искат да преминат даден курс.

 

 

Източник: dnevnik.bg