ЧСИ отвориха Европейско училище за принудително изпълнение

Драгомир Йорданов

Европейско училище за принудително изпълнение (ЕУПИ) създаде Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), обявиха от ръководството ѝ.

В него квалификацията си ще могат да повишат не само ЧСИ, но и всеки, който иска да научи повече по дадена тема, свързана с принудителното изпълнение. Образователната институция е отворена за публичните изпълнители, синдиците, адвокатите, юристите на бизнеса и тн.

Основната целева група на училището обаче са ЧСИ и техните служители. Председателят на камарата Георги Дичев обясни, че има идея подобно на задължителното първоначално обучение, което преминават кандидатите за младши магистрати, да бъде въведено такова и за прясно спечелилите конкурс за ЧСИ.  "Колегите са преминали през тежък изпит, но има някои неща, които се научават само в процеса на работа. А надали някой иска ЧСИ да се учи на гърба на взискателите и длъжниците", каза Дичев.

Училището е регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза. То ще се финансира от Камарата на ЧСИ, както и от таксите на представителите на други професии, които искат да преминат даден курс.

Директор на училището е бившият шеф на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов. "По отношение на обучението ЧСИ изостават от другите юридически професии", каза той. Йорданов цитира доклад на ЕК за съдебното обучение от 2015 г. Той сочи, че във всички държави от ЕС има организирано обучение на съдиите, в почти всички - на прокурорите, а само в 14 на съдебните изпълнители.

Освен за това ЧСИ и служителите им да са в час с динамичната нормативна база у нас, училището ще залага много на обучение по европейско право. В момента се чака частните съдебни изпълнители от цялата страна да посочат по кои въпроси се нуждаят от повече знания.

Георги Дичев посочи, че има идея след време да се въведе задължителен брой от обучения, които един ЧСИ и служителите му трябва да преминат всяка година.

Извън чисто правните теми, училището може да предлага и възможности за представителите на професията да се справят с други проблеми от практиката, като работа в конфликтна среда и стрес. Тази година например един съдебен изпълнител от София и един от Варна са напуснали професията, защото вече не издържат на напрежението, стана ясно от думите на Дичев.

Камарата отчете и информационната кампания, която проведе съвместно с общините. Бяха организирани 42 приемни за граждани, които са били посетени от над 500 души. Най-голям е бил интересът в Добричко, където да разговарят с ЧСИ и представител на местната община са дошли над 120 души. По време на приемните гражданите по желание са попълнили анонимни анкети, свързани с принудителното изпълнение.  От тях става ясно, че масово те не познават правата си не само като длъжници, но и като кредитори. Повечето не знаят какво трябва да направят, ако работодателят им дължи заплати или бившият съпруг не им плаща издръжка, например.

Основно гражданите са питали ЧСИ за таксите и разноските по изпълнението. Как става така, че дългът им нараства в пъти. Интересували са се какви са възможностите за обжалване на постановлението за разноските по делото, за разсрочено плащане на задълженията, за процедурата за вдигане на възбраната след приключване на делото.

От КЧСИ съобщиха, че за първи път от няколко години през 2016 г. има ръст на новообразуваните изпълнителни дела. Засега още не е ясна статистиката за цялата година, а само за първите шест месеца. Данните показват, че ако през първата половина на 2015 г. са започнали 88 500 нови дела, то за същия период на тези година те са 110 000.

По-голяма е и събраната сума – 630 млн. лв. към 475 млн. лв. за 2015 г. 

 

Източник: legalworld.bg